Otkrivamo tko sve napada #SestreZajedno i zašto?

Otkrivamo tko sve napada #SestreZajedno i zašto?
Otkrivamo tko sve napada #SestreZajedno i zašto?

Od kad su nezadovoljne medicinske sestre i tehničari okupljeni u grašansku Inicijativu za boljitak hrvatskog sestrinstva održali svoj prosvjed na Markovom trgu, ne prestaju sustavni napadi sa svih strana. Otkrivamo tko sve i zašto napada građansku Inicijativu #SestreZajedno.

Nitko se u Hrvatskoj nije nadao da će grupa nezadovoljnih sestara sa Facebook napuniti Markov trg i dovesti preko 2 tisuće nezadovoljnih istomišljenika, medicinskih sestara – tehničara koje čine stup zdravstva svakog društva.

#SviZaSestre - 3.10.2019. godine Trg svetog Marka
#SviZaSestre – 3.10.2019. godine Trg svetog Marka

Kako su liderice Inicijative najavile konkretne poteze s ciljem dostizanja ciljeva građanske inicijative, od tada ne prestaju sustavni napadi sa svih strana. Napadaju ih različiti mediji, sindikalni čelnici i ostali funkcioneri koji žive na granama tih članova, medicinskih sestara – tehničara.

Pa krenimo redom.

SESTRINSKI STRUKOVNI SINDIKAT (HSSMS-MT)

Želimo još napomenuti da su se „heroine iz čajne kuhinje“ koje ste tako bezuvjetno podržali priključile jednom, kako ih Vi nazivate „parazitskom“ sindikatu koji nije prepoznat svojim radom pa pod krinkom borbe za boljitak sestrinstva želi privući članstvo.

Anica Prašnjak, Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT: 

Strukovni sindikat u zsravstvu i socijalnoj skrbi (SSZSSH)

Neka te „heroine” ipak konzultiraju odvjetnike na koje se pozivaju, da im prije brojnih tužbi kojima se prijete, prvo pomognu savladati abecedu i osnove pregovaranja, a kada osnuju sindikat neka obavijeste istomišljenike i pratitelje da moraju plaćati članarinu.

Pregovarački odbor sindikata SSZSSH

Sindikalni predstavnici su naravno prvi u napadima jer je riječ o opasnosti za masivnom osipanju članstva, ispisivanju i prelasku u novi sindikat simboličnog naziva “Sindikat medicinske sestre / tehničari zajedno #SestreZajedno”, kako će se i zvati nakon preustroja.

Jer i Prašnjakica iz sestrinskog sindikata i Topolnjak iz SSZSSH mogu se pohvaliti neto iznosima plaće od 12 tisuća pa sve do 22 tisuće kuna. Ukoliko se članstvo premjesti, biti će teško održati tako visoke i nerealne plaće, o kojima sindikalni čelnici nerado pričaju s novinarima.

Pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo (mnoge)

Razumljivo je da su mnoge pomoćnice ravnatelja pridružile se u demantiranju realnog katastrofalnog stanja u hrvatskom zdravstvu jer same iste imaju neto mjesečna primanja od preko 15 tisuća kuna, dok medicinske sestre u direktnoj skrbi rade za prosječnu plaću od 6 do 7 tisuća kuna. Medicinske sestre – medicinski tehničari se pitaj uje li više vrijedi menadžer bolnice ili medicinska sestra u direktnoj skrbi i jesu li i realne toliko visoke razlike u plaćama pomoćnica za ravnatelje Sestrinstva i sestara prvostupnica ili srednje stručne spreme na hrvatskim odjelima. Kad su one sebi uspjele riješiti koeficijente, a prvostupnice na odjelima nisu. To su sam oneki od komenatra nezadovoljnih kolegica i kolega, njih prek o16 tisuća, u grupi Inicijative.

Hrvatska komora medicisnskih sestara (HKMS)

Ponajviše iznenađuje kako se i HKMS okrenula protiv Inicijative kroz različite načine, iako je sam Predsjednik HKMS Mario Gazić, prvobitno dao podršku medicinskim sestrama i inicijativi kroz mail poruku lidericama Incijative neposredno prije prosvjeda.

“Dio maila predsjednika Komore, u kojem podržava našu Inicijativu i zahtjeve.” – Sanda Alić (Izvor: Facebook)

Očito problem Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS) predstavlja izjava na prosvjedu 3.10. koju je prenila RTL televizija.

Izvor: RTL Vijesti

Ministar zdravstva i socijalne skrbi (Vlada)

Za ministra Kujundžića podrazumijeva se da mu nikako ne odgovara da se Medicinske sestre – medicinski tehničari pobune, posebice jer jedva održava sustav koji se nalazi, prema mišljenju mnogih, pred kolapsom.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*