Savjet stručnjaka: Pripazite na pravilno sjedenje i stajanje!

SAVJET STRUČNJAKA IZ PRVE RUKE

Savjet stručnjaka: Pripazite na pravilno sjedenje i stajanje!

Koliko vremena dnevno provedete križajući noge, sjedeći na nogama ili sjedeći s prekriženom nogom?

Muškarci, kada stojite, stojite li na jednoj ili obje noge? Vrlo uobičajeno stajanje muškaraca je stajanje s obje noge stopalima usmjerenim prema van.

Žene također imaju tendenciju da stoje s jednom nogom usmjerenom prema naprijed, a drugom nogom usmjerenom devedeset stupnjeva u stranu sa pomakom kuka.

To su neke od najčešćih neugodnih navika sjedenja i stajanja koje s vremenom mogu dovesti do povećane mišićne ukočenosti koja vodi do problema sa donjim dijelom leđa, kukovima i koljenima.

Što više vremena provodite sjedeći s prekriženim nogama, stojeći na nogama ili stojeći sa stopalima usmjerenim prema van, više opterećujete vanjske rotatore kukova, poput piriformisa.

Slika 1. Prikaz mišića Piriformis i Išijadičnog živca.

Ovaj mišić piriformis postaje skraćen ili „zgrčen“ što duže sjedite s prekriženim nogama ili stojeći sa stopalima usmjerenim prema van. Takvi položaji rotiraju kuk prema van i stisnu najveći živac u našem tijelu – ischiadicus, živac koji se nalazi točno ispod ovog mišića piriformisa.
Živci ne vole sile pritiska, ali vole slobodu i slobodno kretanje tijela te dobar protok krvi kako bi ostali zdravi.
Kako mišić stisne ovaj živac dolazi do utrnutosti i mravinjanja duž stražnje strane noge. To značajno povećava biomehaničke rizike za bolove u donjem dijelu leđa, pojavu tzv. išijasa, bolova u kukovima i koljenima i sl.

Što su vam čvršći vanjski rotatori i mišići kuka može znatno nedostajati pravilna unutarnja rotacija kuka u svakodnevnim pokretima. Ovaj nedostatak ispravne unutarnje rotacije kuka jedan je od najčešćih biomehaničkih problema koji dovodi do povećanog rizika od naprezanja mišića.
Ova unutarnja rotacija kukova potrebna je svaki put kad promjenimo položaj iz sjedećeg u stojeći, čučimo da bismo nešto pokupili, zakoračili u bilo kojem smjeru ili se penjali stepenicama gore i dolje tijekom radnog dana.

Kad nam nedostaje ispravnog opterećenja kuka unutarnjom rotacijom kuka, donji dio leđa, koljena, kukovi, pa čak i ramena poduzimaju dodatni biomehanički stres. Kako starimo, ovo je jedan od vodećih čimbenika rizika zašto su totalne zamjene zglobova koljena i kukova toliko uobičajene.

Pripazite na pravilno sjedenje i stajanje‼️

Tibia tim Vam je pripremio vježbe istezanja koje bi trebali provoditi jednom do tri puta na dan, s tri do pet sekundi zadržavanja za jedno do dva ponavljanja.

Slika 2. Vježbe istezanja koje bi trebali provoditi jednom do tri puta na dan

Ovo istezanje smanjuje kompresiju išijadičnog živca i u velikoj mjeri smanjujuće rizik od boli i ukočenosti.

Za sve upite TIM TIBIA stoji Vam na raspolaganju:

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući i rehabilitaciju TIBIA
📍Rakarska 10
☎️01/6236-505
📧info@tibia.hr

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*