Psihološko proljeće ostvarilo još jednu pobjedu protiv Komora

Psihološko proljeće ostvarilo još jednu pobjedu protiv Komora
Psihološko proljeće ostvarilo još jednu pobjedu protiv Komora

Komora primalja ne želi otkriti koliko troši njihova predsjednica. Sad ih je prisilio Povjerenik za informiranje, zahvaljujući aktivnostima građanske Inicijative Psihološko proljeće.

Psihološko proljeće doznalo je da je Hrvatska komora primalja (HKP) na plaću svoje predsjednice, koja je zaposlena na puno radno vrijeme, potrošila 13,94 posto svojih godišnjih rashoda.

U 2018. godini je na njezinu plaću potrošeno ukupno 200,111 kuna, dok godišnji proračun Komore ne doseže niti 1,5 milijuna kuna. To predsjednicu HKP-a svrstava na treće mjesto najbolje plaćenih predsjednika strukovnih komora u Hrvatskoj, pišu iz inicijative, uz ogradu da još nisu uspjeli doznati kolike su plaće predsjednica komora fizioterapeuta i medicinskih sestara.

ŽALBA PROTIV HRVATSKE KOMORE PRIMALJA JE OSNOVANA

Kad im je Hrvatska komora primalja odlučila uskratiti informacije, to nije zaustavilo Psihološko proljeće, te su se 24. rujna 2019. godine žalili Povjereniku za informiranje, koji im je dostavio rješenje povodom te žalbe. Tijekom razmatranja spisa predmeta, žalbenih navoda, te obavijesti Hrvatske komore primalja od 9. listopada 2019. godine, Povjerenik za informiranje je zaključio da zahtjev žalitelja nije riješen sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, da razlozi za nerješavanje zahtjeva za pristup informacijama nisu opravdani te da je naša žalba osnovana.

U obrazloženju rješenja Povjerenik je ocijenio da podaci o putnim troškovima, naknadama za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, kortizacijama i nagradama u korist predsjednika Hrvatske komore primalja ne predstavljaju stvaranje novih informacija kako je tvrdila Komora, a osnovanim je ocijenio naše tvrdanje da tražene informacije sigurno postoje u materijalnom obliku poput putnih naloga i dokumenata Komore, da su u posjedu Hrvatske komore primalja, da nije točno da ih se mora izrađivati odnosno stvarati te da tijelo javne vlasti bez velikog truda može dostaviti podatke o raspolaganju vlastitim financijskim sredstvima.

Ovo je samo još jedna u nizu pobjeda koje građanska Inicijativa Psihološko proljeće postiže u borni za transparentnost Komora u Hrvatskoj.

Kad 4 psihologa naprave više za transparentnost organizacija koje okupljaju preko 120 tisuća članova, nego ti sami članovi?! Neprocjenjivo!

MedicinskaSestra.eu

Facebook komentari

1 Trackback / Pingback

  1. Dok medicinske sestre odlaze u inozemstvo, predsjednik njihove Komore ima plaću veću od Ministra – MedicinskaSestra.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*