Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije 30. siječnja 2019. u Genevi proglasio je 2020. godinu „Godinom sestara i primalja“, u čast 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale.

Ovaj prijedlog je bio predstavljen državama članicama 72. Svjetske zdravstvene skupštine, kako bi ga razmotrile i odobrile.

Godina 2020. je značajna za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u kontekstu jačanja sestrinstva i primaljstva za jedinstvenu zdravstvenu dostupnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predvodi razvoj prvog izvješća o stanju u svijetu koje će biti pokrenut 2020. godine, prije 73. Svjetske zdravstvene skupštine. Izvješće će sadržavati opis radne snage medicinskih sestara u državama članicama Svjetske zdravstvene organizacije, pružajući procjenu „prikladnosti za svrhu“ u odnosu na ciljeve GPW13.

Svjetska zdravstvena organizacija je također partner u izvješću o stanju u sestrinstvu 2020. koje će također biti pokrenuto u isto vrijeme.

NursingNow! kampanja, trogodišnji je program od 2018. do 2020. godine, cilj kampanje je poboljšanje zdravlja na globalnoj razini povećanjem statusa sestrinstva. Glavni cilj je do 2020. godine podupirati diseminaciju na državnoj razini i dijalog s državnim institucijama oko izvješća o stanju medicinskih sestara u pojedinim državama. Medicinske sestre i primalje su neophodne za postizanje univerzalne pokrivenosti zdravstva.

Kampanja i dva tehnička izvješća posebno su važni s obzirom na to da medicinske sestre i primalje čine više od 50% zdravstvene radne snage u mnogim zemljama, kao i više od 50% manjka u globalnoj zdravstvenoj radnoj snazi do 2030. godine. Dodatne koristi od promicanja jednakosti spolova (SDG5), doprinosi gospodarskom razvoju (SDG8) i podupirući druge ciljeve održivog razvoja.

Izvor: WHO / ICN

Facebook komentari

2 Comments

  1. Predragi Bože molim te Blagoslovi sve medicinske sestre i tehničare u svim bolnicama.Ostani s njima u svakom trenutku, pomogni im u svemu što čine.
    Amen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*