Srbija ne želi više da im medicinske sestre odlaze u Njemačku, ali ne mogu ništa

ALEKSANDAR VUČIĆ SE PREPUCAVA SA NJEMAČKIM MINISTROM ZDRAVSTVA JENSOM SPAHNOM

Srbija ne želi više da im medicinske sestre odlaze u Njemačku, ali ne mogu ništa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još je prošle godine poslao košaricu njemačkom ministru zdravstva Jensu Spahnu oko uvoza medicinskih sestara iz Srbije u Saveznu Republiku Njemačku.

Srbija ne želi više slati svoje medicinske sestre – medicinske tehničare u Njemačku, što je iznio sam Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još prošle godine u 11. mjesecu.

Zbog nedostatka kvalificiranih radnika, federalna njemačka vlada je 2013. pokrenula projekt “Triple win” za zapošljavanje kvalificiranih radnika iz inozemstva.

Federalna njemačka vlada sada je pretrpjela poraz s projektom “Triple win”. Na žalost Njemačke, Srbija je najavila da je suradnja s Njemačkom sada obustavljena.

Naime, Srbija planira raskinuti sporazum s Njemačkom. To proizlazi i iz izjava srbijanskog ministra rada Zorana Đorđevića.

Prema izvještaju, državni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napao je Jensa Spahna u televizijskom intervjuu koji je prošle godine budio medicinske sestre u Meksiku i na Kosovu.

Vučić je citiran: “Kaže: dolazim u Srbiju i pokupim vaše sestre. Rekao sam mu u lice da ne želim da dođete u Srbiju i pokupite moje sestre. Vučić je rekao i da Spahna cijeni kao ministra. Njemačka ima najbolju zdravstvenu zaštitu na svijetu. “Ali nemojte dolaziti u Srbiju”, rekao je Vučić.

Federalno ministarstvo zdravstva Njemačke nije do sada komentiralo koliko je zastupljena suradnja sa Srbijom oko uvoza medicinskih sestara/tehničara.

Federalna njemačka agencija za zapošljavanje žali zbog odluke Srba, ali planira da nastavi suradnju s drugim zemljama partnerima.

Nedostajati će preko 150.000 medicinskih sestara u Njemačkoj

U trenutnoj situaciji u Njemačkoj se ne može popuniti dovoljno sestrinskih poslova, pa ih ima nekoliko desetaka tisuća. Prema simulacijskom izračunu Instituta za njemačko poslovanje, do 2035. godine potrebno će biti oko 150.000 dodatnih medicinskih sestara.

Od 2013. godine, u Njemačku iz “Bosne i Hercegovine, Filipina i Tunisa” putem projekta “Triple win” stiglo je ukupno 5.797 ljudi. Od toga je 3.577 osoba smješteno izravno kod poslodavca, 2.220 ih je ušlo bez zaposlenja i započelo raditi kao njegovatelji.

Nemački ministar zdravstva: Nikad nisam sa Vučićem tako razgovarao

Nemački mediji prenosi informaciju da je Srbija prva zemlja koja je odlučila da više ne šalje medicinske sestre na rad u Njemačku. Zato je ponovo postala aktualna i jedna izjava predsjednika Srbije iz studenog prošle godine.

“Čitam danas o razgovorima sa njim koje nikada nisam tako vodio. Ne sa njim i ne u toj formi.” Tim riječima je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) reagirao u četvrtak 20.2. na izjavu Aleksandra Vučića s kraja prošle godine.

Naime, gostujući u studenom 2019. na jednoj televiziji u Beogradu, predsjednik Srbije je između ostalog rekao: “Spahn, vrlo sposoban ministar zdravlja, kaže: “E, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre’. E nećeš majci da dolaziš ovde! Rekao sam mu u lice: ’Nemoj da dolaziš bre’.”

Njemačko Ministarstvo zdravstva kratko je navelo da Spahn nikada nije aktivno radio na dovođenju medicinskih sestara / tehničara iz Srbije.

Njemačka mora da djeluje pažljivo

Nemačkoj su i dalje hitno potrebni kvalificirane medicinske sestre i njemačka vlada nastoji da taj problem riješi dovođenjem ljudi iz inozemstva.

“Ali ti napori su sada zadobili težak udarac: Srbija je najavila da će prekinuti saradnju koja traje već mnogo godina. Kroz tu saradnju u Njemačku je do sada došlo 787 medicinskih sestara/tehničara. To možda djeluje malo, ali s obzirom na mučan proces dobijanja vize i priznavanja kvalifikacije, kao i na jezične prepreke, to je velika stvar.”

Ostaje da se vidi da li će i neke druge zemlje slijediti primjer Srbije.

Ovaj slučaj (Srbije) pokazuje da pronalaženje medicinskih sestara/tehničara u inozemstvu nije nešto što se podrazumjeva.

Njemačka mora da djeluje pažljivo da bi to uspela. A i niko nije vjerovao da će dovođenje medicinskih sestara/tehničara iz inozemstva biti dovoljno da se u Njemačkoj zakrpe sve rupe.”

Srbija ne može spriječiti medicinske sestre da odlaze

Međutim, unatoč potezu Srbije kojom prekida međudržavnu suradnju sa Srbijom u “Triple win” projektu, to neće spriječiti medicinske sestre / tehničare da u vlastitom aranžmanu napuste Srbiju i pronađu svoju profesionalnu budućnost u Njemačkoj.

Naime, iako je projekt “Triple Win” ukinut, svaka Medicinska sestra – medicinski tehničar i dalje ima mogućnost da si pronađe posao te preko dobijanja vize ode iz Srbije te radi u Njemačkoj, posebno zbog toga što je Njemačka pokrenula i nove projekte za uvoz kvalificirane radne snage, između ostalih i zdravstvenih radnika.


Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*