Donosimo broj i vrstu članova u hrvatskoj Sestrinskoj komori

U HKMS UPISANIH PREKO 40.000 ČLANOVA A AKTIVNIH 28.000

Donosimo broj članova u hrvatskoj Sestrinskoj komori

Kad već to neće Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS), mi smo odlučili podijeliti informacije o broju članova u sestrinskoj komori, što ukupni broj što podjelu po razini obrazovanja, pa sve do broja aktivnih članova.

U Registar upisano preko 40 tisuća članova

Prema zadnjim dostupnim informacijama iz prve ruke, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS), točnije Registru iste komore je 41.332 medicinske sestre – medicinskih tehničara.

Najviše je medicinskih sestara – medicinskih tehničara sa srednjom stručnom premom, njih nešto više od 28 tisuća.

Broj medicinskih sestara - tehničara u Registru HKMS
Broj medicinskih sestara – tehničara upisanih u Registar HKMS

U Registru HKMS upisano je nešto više od 10 tisuća prvostupnika Sestrinstva, te oko 1.600 diplomiranih (504) i magistri Sestrinstva (1.108).

Visoka stopa bolovanja medicinskih sestara – medicinskih tehničara od gotovo 17%

Ono što najviše zvuči neugodno je aktualni status članstva u Registru HKMS.

Status članstva u Registru HKMS na dan 27.11.2019.
Status članstva u Registru HKMS na dan 27.11.2019.

Naime, prema aktualnom statusu članstva na dan 27.11.2019. godine, u Registru je samo 28.000 aktivnih članova. Ono što zabrinjava je izuzetno visoku broj bolovanja od čak 5.900 članova, što je gotovo 17% članova koji su na dužem bolovanju.

Medicinske sestre odlaze, mnoštvo na bolovanju, a HKMS se bavi borbom za koeficijente za manje od 4% članstva

Sama Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) sama je tek nedavno priznala da je došlo do velikog odlaska medicinskih sestara – medicinskih tehničara iz Hrvatske, iako i taj broj koji prezentiraju iz HKMS ne odgovara pravom stanju.

Naime, prema informacijama iz različitih izvora, broj medicinskih sestara – medicinski htehničara koji je napustio Hrvatsku vjerojatno je veći i od 5 tisuća. Razlog tomu je što nisu sve medicinske sestre koje su odlučile otići iz Hrvatske trebale ili uzele potvrde iz HKMS, jer im iste vrlo često nisu ni trebale, posebno ne za SR Njemačku, gdje je otišlo najviše hrvatskih sestara i tehničara.

Za to vrijeme, dok sestre masovno odlaze, te ih je značajan broj na bolovanju, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) zajedno sa dva sindikata i čak 16 udruga, u svom proglasu Sestrinstva, na prvom mjestu traži veće koeficijente za 3,9% diplomiranih i magistrica Sestrinstva.

Naime, u objavljenom Proglasu koji je objavila Komora sa 2 sindikata i 16 udruga, na prvom jestu se traži upravo priznavanje koeficijenata za dipomirane i magistre Sestrisntva.

I ako se pitate zašto, dovoljno je pogledati tko su potpisnici istog proglasa. Jer doslovce, sve do jednog potpisanog na proglasu ima diplomski ili magisterij Sestrinstva, a uvijek se svatko prvo pobrine za sebe, pa je tako njima najvažnije da im bude priznat koeficijent, a onda se načelno bore i sa sve ostale medicinske sestre – medicinske tehničare.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*