Ministar Beroš donio odluku o pripravnosti svih medicinara u Hrvatskoj

ZLU NE TREBALO, RADNA OBVEZA!

Ministar Beroš donio odluku o pripravnosti svih medicinara u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš, donio je “odluku o mjerama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika…”.

Ovo je na određeni način kao uvođenje radne obveze. Nakon ove odluke ministar mora propisati organizaciju posla kroz dodatne akte i naputke.

Ovo se ne treba shvatiti kao dizanje panike, nego je mjera predostrožnosti koja se trebala donijeti kako bi se mogli koristiti zakonski i drugi alati u borbi protiv epidemije. Slične odluke su se donosile i u ratu i ovo nije ništa novo.

Ova odluka ne bi trebala uznemiriti, nego upravo suprotno – smiriti javnost jer se koriste pravi alati u borbi protiv koronavirusa. Slične odluke su donesene i u drugim državama.

Pogledajte što piše u dokumentu:

Ministar Beroš donio odluku o pripravnosti svih medicinara u Hrvatskoj

Ministar je odluku o mobilizaciji donio na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti, članak 197. koji kaže: 

“U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i njihovih radnika te privatnih zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji u mreži javne zdravstvene službe, dok te okolnosti traju”.

Facebook komentari

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*