Medicinske sestre anonimno: Maski i zaštitne opreme nema ili nije adekvatna

MEDICINSKE SESTRE - TEHNIČARI U STRAHU JAVILE SE ANONIMNO

Medicinske sestre anonimno: Maski i zaštitne opreme nema ili nije adekvatna

Na naš poziv javilo se na desetine kolegica i kolega koje su odlučile anonimno podijeliti s nama aktualnu situaciju sa dostupnim maskama i zaštitinom opremom.

Nakon našeg poziva na našoj Facebook stranici Medicinske sestre – medicinski tehničari, javilo nam se na desetke kolegica i kolega koji su s nama podijelili informacije kako zaštitnih maski nema ili se broje po jedna na cijelu smjenu, a ostale zaštitne opreme ni nema.

U nastavku Vam donosimo nekoliko anonimnih poruka kolegica i kolega, svaka poruka je od različite kolegice ili kolege:

Medicinske sestre u strahu od javnih istupa, svjedoče da je situacija u kaosu

Gotovo sve medicinske sestre – tehničari molile su za anonimnost zbog pritisaka na radnim mjestima da ne smiju istupati u javnosti, te su nas molili da sve informacije iznosimo isključivo anonimno, što smo i izpoštivali.

Kako će medicinske sestre – medicinski tehničari i liječnici pružati pravovaljanu skrb ako ne mogu sami sebe zaštiti?

Većina medicinskih sestara – medicinskih tehničara koji imaju hrabrosti javno komentirati pitaju se kako će sami pružiti skrb najugroženijima, kada ni same nisu zaštićene, pa tako vrlo lako mogu i same se zaraziti, a i ono najgore, do prepoznavanja simptoma, mogu i same biti vektor, prijenosnici infekcije, jer je zaraženi najviše zarazan dok nema simptoma.

Ni kirurška maska nije adekvatna i apsolutna zaštita protiv koronavirusa

Dok se u medijima iznose svaki dan druge informacije o adekvatnosti maske kao zaštitno sredstvo, svi dobro upućeni znaju da čak ni kirurške maske nisu optimalna niti apsolutna zaštita za koronavirus, već jedino optimalnu zaštitu pruža FFP3 maska ili bolja.

Zbog nedostatka opreme u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, čak je i Svjetska zdravstvena organizacija počela koristiti termine poput “racionalno” a ne optimalno korištenje osobne zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike.

Dok medicinske sestre i tehničari maski nemaju, ministri se šetkaju sa FFP3 maskama

Medicinske sestre su ogorčene kada vide da ministri hodaju okolo i daju izjave sa FFP3 maskama koje su jedine optimalne za zaštitu od koronavirusa, one ili nemaju nikakve, ni kirurške, ili je broj ograničen ili su primorane koristiti platnene.

Pulmologija Petrinja
Ambulanta obiteljske medicine KC

Medicinske sestre podržavaju Ministra Vilija Beroša i mole da nešto uradi

Većina medicinskih sestara – medicinski htehničara također kao i šira javnost podržavaju rad ministra zdravstva Vilija Beroša, ali se nadaju da će isti na vrijeme uspjeti osigurati dovoljnu opremu za njih i liječnike i ostale na svim radilištima, jer je već sad jasno da je koronavirus ušao u zdravstvene ustanove i da se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca nemoguće znati i adekvatno zaštiti na većini radilišta.

Facebook komentari

1 Trackback / Pingback

  1. ‘Dostavljali su hranu na Zarazni odjel bez zaštite! Na Križinama je kako tako, na Firulama puno gore!‘: iz bolničke kuhinje cure šokantni podaci – Prelistaj.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*