Članske iskaznice liječničke, sestrinske, ljekarničke i stomatološke komore vrijede kao e-Propusnice

ZAHVALJUJUĆI AKTIVNOSTI HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE

Članske iskaznice liječničke, sestrinske, ljekarničke i stomatološke komore vrijede kao e-Propusnice

Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Hrvatske liječničke komore, te je danas, 3. travnja 2020. Ravnateljstvu policije dostavio uputu da liječnici i ostali zdravstveni djelatnici koji posjeduju iskaznice izdane od nadležnih komora, a sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nisu dužni ishoditi e-Propusnicu.

Umjesto e-Propusnice moći će se koristiti članske iskaznice izdane od Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske ljekarničke komore te Hrvatske komore dentalne medicine.

Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

Podsjetimo, zbog povećanog rizika od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, Stožer civilne zaštite RH 23. ožujka 2020. donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Ova odluka obuhvaćala je i liječnike kao i ostale zdravstvene djelatnike koji su zbog odlaska u mjesto rada morali napuštati svoje prebivalište, te je njihov poslodavac morao za njih ishoditi propusnicu koja se izdavala na rok do 14 dana.

Budući da veliki broj zdravstvenih djelatnika svakoga dana migrira van svoga mjesta prebivališta kako bi mogli sudjelovati u zdravstvenoj skrbi stanovništva, a proglašenjem epidemije bolesti COVID-19 i veliki broj njih je obuhvaćen mjerama mobilizacije koje uključuju promjenu uobičajenog mjesta rada, podnošenje zahtjeva za izdavanjem propusnica postala je prezahtjevna administrativna obveza.

Stoga je Hrvatska liječnička komora imajući u vidu brojnost zahtjeva za izdavanje propusnica liječnicima, uputila Stožeru prijedlog da se umjesto propusnice odobri korištenje liječničke iskaznice, što je Stožer žurno prihvatio.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*