Europske zdravstvene organizacije traže adekvatnu zaštitu zdravstvenih djelatnika

Europske zdravstvene organizacije traže adekvatnu zaštitu zdravstvenih djelatnika

Zajedničkom izjavom europske zdravstvene organizacije pozvale su Europsku Komisiju i nacionalne vlade da pruže podršku i zaštite zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa.

U svojoj izjavi navode da zdravstvenim djelatnicima mora biti osigurana osobna zaštitna oprema te da bi trebali biti redovito testirani bez obzira jesu li bili izloženi virusu te imaju li simptome.

Budući da je Europa postala globalno žarište koronavirusa, zdravstveni djelatnici izlažu se opasnosti, naporno rade kako bi zaustavili širenje virusa te pružili prijeko potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Na prvoj su crti obrane bez adekvatne osobne zaštitne opreme te broj zaraženih i umrlih zdravstvenih djelatnika raste svakog dana, navodi se u izjavi.

Također napominju da se čak i u vrijeme krize moraju osigurati primjereni uvjeti rada te traže poštivanje Direktive o radnom vremenu. To podrazumijeva obavezne dnevne stanke i odmore između smjena kako bi zdravstveni djelatnici bili spremni boriti se s ovom možebitno dugoročnom krizom.

Također, rad u ovakvim uvjetima utječe i na psihološko stanje zdravstvenih djelatnika, stoga je važno osigurati i takvu vrstu podrške.

Europske zdravstvene organizacije pozivaju Europsku komisiju da uspostavi kontinuiranu komunikaciju europskih zdravstvenih djelatnika kako bi se diljem Europe izmjenjivala iskustva i najbolja medicinska praksa.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*