U Italiji od COVID-19 preminulo 116 zdravstvenih radnika, zaraženo 10.657

POZITIVNO OKO 6.000 MEDICINSKIH SESTARA, UMRLO 23

U Italiji od COVID-19 preminulo 116 zdravstvenih radnika, zaraženo 10.657

Oko 10% svih pozitivnih na COVID-19 čine zdravstveni djelatnici, od čega više od pola su medicinske sestre – medicinski tehničari, njih oko 6.000.

Prema dostupnim informacijama koje je objedinila talijanska nacionalna udruga sestrinstva (CNAI – Consociazione Nazionale Associazioni Infermieri) oko 10% svih zaraženih u Italiji su upravo zdravstveni djelatnici.

Ukupno je sa 2.4. evidentirano 10.657 zdravstvenih djelatnika pozitivnih na COVID-19, što čini 10% od ukupnog broja zaraženih.

Umrlih je evidentirano 116 zdravstvenih djelatnika, gdje više od pola njih čine doktori medicine, njih 69. Umrlo je 23 medicinske sestre – medicinskih tehničara, od čega su dvije učinile suicid.

Preminulo je i 5 vozača hitnih službi, 4 psihologa, 4 socijalna radnika, 3 ljekarnika, 3 profesionalna odgajatelja, 1 primalja, 1 fizioterapet i 1 labatorijski tehničar.

Grafika CNAI - Consociazione Nazionale Associazioni Infermieri o broju umrlih zdravstvenih djelatnika u Italiji na dan 2.4.2020.
Grafika CNAI – Consociazione Nazionale Associazioni Infermieri o broju umrlih zdravstvenih djelatnika u Italiji na dan 2.4.2020.

Iz nacionalne udruge sestrinstva Italije napominju kako je ovaj broj prevelik, kako u broju pozitivnih, tako i u broju izgubljenih života.

Napominju kako će biti potrebno poduzeti adekvatne studije i istraživanja s ciljem utvrđivanja implikacija kao i odgovornosti.

Naime, najveći dio preminulih, uprav ose zarazilo na samom početku izbijanja epidemije, gdje je većina ponajviše liječnika i medicinski sestara bili izloženi zbog nedostatka adekvatne osobne zaštitne opreme.

Posebno su naglasili kako je i dalje neophodn osigurati adekvatnu zaštitnu opremu i njezinu dovoljnu količinu u usvim dijelovima zdravstvene zaštite u Italiji.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*