Svijetu nedostaje šest milijuna medicinskih sestara – medicinskih tehničara

Medicinskih sestara - medicinskih tehničara u svijetu je nešto ispod 28 milijuna

Svijetu nedostaje šest milijuna medicinskih sestara - medicinskih tehničara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da u svijetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog koronavirusa, nedostaje gotovo šest milijuna medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

UN-ova agencija je zajedno s udruženjima Nursing Now i International Council of Nurses (ICN) u izvješću istaknula ključnu ulogu medicinskih sestara koje čine polovicu medicinskog osoblja u svijetu.

“Medicinske sestru su kičma svakog zdravstvenog sustava”, kazao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, podsjetivši da su i sada na prvoj crti bojišnice u borbi protiv covida-19.

Po izvješću WHO-a, medicinskih sestara – medicinskih tehničara u svijetu je nešto ispod 28 milijuna, a u pet godina je njihov broj do 2018. narastao za 4,7 milijuna.

“Ali, to je još uvijek 5,9 milijuna manje od potrebnog broja”, stoji u izvješću.

Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u dijelovima Južne Amerike.

Veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi

Šef ICN-a ističe da nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara pridonosi porastu stopa zaraze, medicinskim pogreškama i porastu stope smrtnosti.

Također upozorava da taj  problem rezultira iscrpljivanjem medicinskih sestara koje rade.

Predsjednica udruženja Nursing Now Mary Watkins pozvala je na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika u aktualnoj situaciji s koronavirusom.

Tvrdi da veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu dokazati.

U Italiji su od covida-19 preminule 23 medicinske sestre, devet posto medicinskog osoblja je zaraženo, dok iz Španjolske stižu vijesti da je koronom zaraženo do 14 posto zdravstvenih radnika.

Izvješće također navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara te ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze. To, kako je rečeno, samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama.

Catton ističe da “80 posto sestara u svijetu brine o 50 posto svjetskog stanovništva”.

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*