Građanska inicijativa traži ukidanje obveznog članstva i članarina u svim komorama

Građanska inicijativa traži ukidanje obveznog članstva i članarina u svim komorama

Psihološko proljeće uputilo je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske s Prijedlogom reformi hrvatskog komorskog sustava, a u kojem se prvenstveno traži ukidanje obveznog članstva i članarina u svim komorama.

Priopćenje građanske inicijative Psihološko proljeće prenosimo u cjelosti:

Psihološko proljeće je građanska inicijativa čije je pokretanje u srpnju 2019.g. iniciralo nekoliko članova Hrvatske psihološke komore, nezadovoljnih lošim stanjem i nepravilnostima u radu te komore, ali i drugih strukovnih komora u kojima se članovi ustručavaju propitivati rad ili rashode svojih komora. Cilj inicijatora bio je demokratizirati komore, smanjivati nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom radu te drastično podizati razinu transparentnosti. Ti isti ciljevi i danas su u fokusu Psihološkog proljeća, a glavni je cilj reforma monopolističkog sustava komora, odnosno ukidanje obveznog članstva u komorama ili barem uvođenje mogućnosti osnivanja više komora unutar jedne djelatnosti. Od pokretanja inicijative pa do danas, Psihološko proljeće je okupilo članove i stručnjake iz više strukovnih komora reguliranih profesija: Psihološke komore, Komore fizioterapeuta, Komore građevinara, Komore medicinskih sestara, Komore dentalne medicine, Odvjetničke komore…

Žurna reforma nedemokratskog i monopolističkog sustava komora

Polazeći od naprijed navedenih ciljeva, inicijativa Psihološko proljeće u medijima i javnosti već mjesecima zastupa i promiče neophodnu reformu hrvatskog komorskog sustava.

S obzirom na intenzivne rasprave o programu mjera pomoći gospodarstvu i promjenama zakonodavstva u vezi s posljedicama aktualne epidemije koronavirusom, inicijativa Psihološko proljeće smatra da je sada pravo vrijeme za otvaranje rasprave o monopolskom, netržišnom i nedemokratskom položaju i ovlastima komora u RH, koje su uglavnom samo nepotrebno financijsko opterećenje onih koji rade i privređuju i kočničari neophodnih promjena, jer iste uglavnom štite samo interese svoje uske skupine “samoizabranih vječnih dužnosnika“ i njihove poslušne, a u pravilu nesposobne birokracije.

Sada je pravo vrijeme da se s naprijed navedenim u vezi pokrenu toliko potrebne promjene u pravcu ukidanja obveznog članstva i članarina u komorama ili omogućavanja osnivanja i konkurencije više komora unutar jedne djelatnosti. Vrijeme je za demokratiziranje izbora u tijela komora, za ukidanje disciplinskih progona članova zbog verbalnog delikta. Vrijeme je da se rad i potrošnja proračunskih sredstava komora učini transparentnim i dostupnim javnosti.

Inicijativa Psihološko proljeće s naprijed navedenim u vezi, te radi smanjenja troškova poslovanja svih gospodarskih subjekata, Vladi RH i hrvatskoj javnosti predlaže slijedeći program mjera u odnosu na aktualni hrvatski komorski sustav, koji obuhvaća 30-ak komoa:

Prijedlozi reformi hrvatskog komorskog sustava

Dugoročne (sustavne) mjere:

 1. Predlaže se žurno donošenje Zakona o komorama, kojim se regulira sljedeće (2-7):
 2. Ukidanje obveznog članstva i članarina u svim komorama. Resorna ministarstva mogu i moraju bez dodatnih troškova preuzeti sve poslove komora koji se moraju obavljati.
 3. Mogućnost osnivanja i konkurencije više komora unutar jedne profesije, za djelatnost u kojoj nije moguće ukidanje obveznog članstva, poput odvjetništva.
 4. Zabrana disciplinskih progona članova zbog verbalnog delikta, odnosno narušavanja ugleda i časti komore.
 5. Uvođenje obveze prijenosa sjednica skupština, upravnih odbora i drugih tijela komora, kako bi se osiguralo pravo javnosti na transparentnost informacija o radu komora, jer Zakon o pravu na pristup informacijama nerijetko je mrtvo slovo na papiru kad su komore u pitanju.
 6. Demokratizacija i standardizacija procesa odlučivanja tijela komora i izbora članova u ta tijela.
 7. Uvođenje adekvatnog nadzora nad zakonitošću rada komora od strane nezavisnog regulatornog tijela i sankcioniranja odgovornih za nezakonitosti u radu komora.
 8. Usklađivanje nekoliko desetaka danas važećih zakona, koji reguliraju rad komora, sa Zakonom o komorama, paraalelno s njegovim donošenjem.

Kratkoročne (palijativne) mjere:

Za sve komore, čija imovina na dan 31. prosinca 2019. godine premašuje njihove ukupne prošlogodišnje rashode, predlažemo:

 • hitno ukidanje obveze plaćanja komorske članarine za vrijeme trajanja krize poslovanja izazvane epidemijom koronavirusa,
 • omogućavanje beskamatnog kreditiranja u svrhu održavanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta članova komora i njihovih zaposlenika,
 • limitiranje rashoda za komorsku administraciju i objavu svih podataka o bruto plaćama, honorarima, naknadama i troškovima članova tijela i zaposlenika komora

Istraživanjem Psihološkog proljeća ustanovljeno je da je ukupna imovina komora na dan 31. prosinca 2019. godine iznosila više od 628 milijuna kuna.

Naše otvoreno pismo Vladi RH u pdf-formatu možete preuzeti ovdje.

Za Psihološko proljeće:

doc. dr. sc. Domagoj Švegar, koordinator inicijative

Otvoreno pismo dostavlja se:

 • Vladi Republike Hrvatske
  • Predsjedniku Vlade
  • Uredu za zakonodavstvo
 • Hrvatskom saboru
  • Uredu predsjednika Hrvatskog sabora
  • Odboru za zakonodavstvo
  • Odboru za gospodarstvo
 • Predsjedniku Republike Hrvatske
  • Uredu predsjednika Republike Hrvatske
 • Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta
 • Ministarstvu financija
 • Ministarstvu uprave
 • Ministarstvu pravosuđa
 • Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja
 • Povjereniku za informiranje
 • Pučkoj pravobraniteljici
 • Medijima

Izvor: Psihološko proljeće

Facebook komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*